Денонощен Спешен център:
02/ 9230 389
Регистратура ДКБ
02/ 9230 592
Телефонен указател

Пресцентър

НачалоПресцентър Новини

XXIII–ТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ОПЛ И ПЕДИАТРИ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ”

В периода 5-7 май 2022г. Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” бе домакин на XXIII–та Национална конференция за педиатри и общопрактикуващи лекари с международно участие, която се състоя в хибриден онлайн формат в к.к. Свети Влас. Тя е най-голямото събитие в областта на педиатрията у нас и традиционно се провежда в навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, но тази година, по изключение организаторите избраха друг голям празник на духа и храбростта – Гергьовден.

В научната конференция взеха участие повече от 500 специалисти от страната, сред които членовете на Експертния съвет по педиатрия към МЗ, академици, ръководители на клиники, на катедри и научни дружества, национални консултанти, членовете на УС на Българската педиатрична асоциация, експерти от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, представители на БЧК, на БЛС, на фармацевтични компании и др. Чуждестранните гост лектори от Русия: проф. Юрий Мизерницкий, заслужил лекар на Руската Федерация и завеждащ Отделение по пулмология във Федералния педиатричен център РНИМУ „Н. И. Пирогов“, Ирина Мельникова - зав. Катедра по педиатрия на Ярославския Държавен Медицински университет и проф. Н. Паромонова от Втора катедра по детски болести в Националния Гродненски медицински университет, гр. Гродно, Беларусия участваха онлайн в Конференцията.

Проф. Пенка Переновска, началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организационния комитет на Конференцията, откри форума, който тази година се организира под патронажа на Александровска болница, с почетното председателство на акад. Лъчезар Трайков - ректор на Медицински университет, София. Проф. Переновска благодари на ръководството на болницата, на Организационния комитет, на всички лектори, модератори и гости, на участниците с постер, на фирмата организатор и на фирмите спонсори на Конференцията, чието присъствие по думите ѝ е знак за приятелски протегната ръка и грижа за децата на България в едно много трудно време. Тя подчерта, че тази година Конференцията се провежда на много светъл ден – Гергьовден, който е Ден на храбростта, защото „няма нищо по-храбро от българския педиатър и нищо по-прекрасно от радостта на победата и от щастливата детска усмивка“. Проф. переновска изтъкна значимостта на компютърните технологии, които направиха възможно осъществяването на педиатричния форум при пълно спазване на противоепидемичните мерки и изрази надежда, че светът скоро ще се справи с този проблем и животът отново ще се върне към нормалния си ритъм.

В словото си, директорът на Александровска болница д-р Атанас Атанасов поздрави Организационния комитет и участниците в конференцията и отправи думи на благодарност към проф. Переновска и нейния екип за усилията, постоянството и волята, с които години наред организират най-големия научен форум в областта на педиатрията у нас, чийто формат, присъствие на специалисти и тематичен обхват за пореден път издават висок професионализъм, стремеж към активен диалог, научно и професионално развитие на всички участници. Той изтъкна, че Конференцията е знакова не само за педиатрите, а за цялата медицинска общност, тъй като е събитие устояло на времето и на предизвикателства от всякакъв характер. Директорът изрази увереност, че противоепидемичните мерки и наложителното провеждане на Конференцията в хибриден формат няма да попречат да се откроят примерите, да се представи актуалното състояние на научните знания и ефективно да се комуникират новостите в областта на педиатрията и свързаните с нея специалности.

Поздравителни адреси бяха получени от: президента на РБългария, Министъра на здравеопазването, Ректора на Медицински университет – София, Българска педиатрична асоциация, Български Лекарски Съюз, Български Червен Кръст, Национално сдружение на педиатрите – специалисти от извънболничната помощ и други.

За поредна година научната програма на Конференцията комуникира най-новото и най-доброто медицинско познание в една постерна и десет научни сесии, обхващащи широк спектър теоретична, статистическа и практически насочена информация в различни области от медицината – имунология, ваксинопрофилактика, пулмология, алергология, гастроентерология, нефрология, кардиология, ревматология, генетика, дерматология, офталмология, оториноларингология, хирургия, неврология и онкохематология, като на първо място безспорно бе включена темата за Covid инфекцията и натрупания клиничен опит, две години след началото на пандемията. Акцент в научните доклади и дискусии бяха тежкото протичане на новите щамове SARS-CoV-2, агресията на вируса към отделните органи и системи, трайните остатъчни поражения върху организма, противовирусни средства, алгоритмите за профилактика, диагностика и лечение на коронавируса, и имунизационния обхват. Специално внимание бе оказано на 100-годишния юбилей на БЦЖ ваксината, нейният имуностимулиращ ефект и значимост в световен мащаб, както и на навършените 25 години превенция и лечение с Esberitox на респираторни инфекции при децата.

Освен темата Covid-19, eксперти от цялата страна споделиха своя опит, знания и примери за добри практики с общопрактикуващи, болнични и извънболнични специалисти, и дискутираха новостите в превенцията, диагностиката и лечението на детските, социално-значимите и редките болести. В рамките на форума бяха засегнати проблемите в сегашната социална и икономическа реалност на детското здравеопазване.

В хода на дискусиите бе анализирана и необходимостта от формиране на родителските нагласи и готовност за сътрудничество относно: лечение, профилактика, задължителни имунизации и ваксиниране на децата срещу Covid-19. Ключова роля в процеса на ваксинопрофилактиката в България бе отредена на общопрактикуващите лекари, окачествени като най-мощния „ваксинатор“ - достъпен, ефикасен и ефективен.