Начало Актуално БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ОТЛИЧИ ДВАМА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ С ПРИЗ „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2019“

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ОТЛИЧИ ДВАМА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ С ПРИЗ „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2019“

19.10.2019

Проф. дмн Ивайло Търнев и д-р Явор Асьов бяха сред наградените най-изявени лекари от страната, по време на официалната церемония, инициирана традиционно от Български лекарски съюз по повод Деня на българския лекар – 19 октомври. „Лекар на годината“ е най-престижното медицинско отличие у нас, като зад избора на наградените от пет различни категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна.

Проф. Ивайло Търнев бе удостоен с приз "Лекар на годината 2019" в категория "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники". Наградата му бе връчена лично от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Пред аудиторията проф. Търнев заяви, че неговия живот е работата, а работата му е кауза. Той благодари за високата оценка на лекарската гилдия, на ръководството на Александровска болница за номинацията и за възможността да работи със своя екип на европейско равнище, на своите колеги за това, че му дават вдъхновение и надежда за бъдещето, и на институциите, с които ежедневно работи под логото "Заедно за по-добро здраве!". Проф. Търнев сподели, че е изключително щастлив, че има до себе си млад многообещаващ екип от професионалисти, които работят всеотдайно и компетентно, и на които има огромно доверие. Той призна, че те са най-голямото му постижение, и изрази убеденост, че в тяхно лице е осигурил приемственост и достойно бъдеще на българската клинична и научна неврология, не само в УМБАЛ "Александровска".

Проф. д-р Ивайло Търнев, дмн е началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ и осъществява значима експертна дейност. Въвежда в България иновативни лечения – РНК терапия: спинраза за лечение на спинална мускулна атрофия и патисиран за лечение на транстиретинова амилоидоза. Актуализира Консенсуса за диагностика и лечение на наследствените невромускулни заболявания и Консенсуса за диагностика и лечение на транстиретиновата фамилна амилоидоза. Участва в колектива, изработил Европейския консенсус за същото заболяване. Разработва клинична процедура за интратекалното лечение със спинраза. Председател е на две работни групи за оценка на здравни технологии. Участва като експерт в Комисията по редки болести към МЗ. Участва в работна група към МЗ за изготвяне на Наредба за дейността на здравните медиатори.

Проф. Търнев е ръководител на Експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания при УМБАЛ Александровска и е член на бордовете на две европейски референтни мрежи /EURO-NMD и MetabЕrn/ – по невромускулни и по метаболитни заболявания. Експертният център осъществява огромна диагностично-лечебна, консултативна и научно-изследователска дейност и е определен като Center of Excellence.

Изключително богата е научноизследователската му дейност през 2019 г. Той описва 14-то ново наследствено неврологично заболяване – комплицирана форма на наследствена спастична парапареза. През 2019 г. проф. Търнев е избран и за член на Международния научен борд на световния THAOS регистър. Той е единственият член на Борда от Централна и Източна Европа, работата на екипа му е определена като „най-добра практика“ и затова е поканен да представи българския опит по време на Международната THAOS конференция в Стокхолм през септември.

Не по-малко успешна и значима е обществената дейност на проф. Търнев. Той въвежда и развива Програмата за здравните медиатори в България. По негова инициатива през 2019 г. е актуализиран Закона за здравето, като за първи път се включва позицията на здравния медиатор. Проф. Търнев участва в работна група в МЗ, която изготвя Наредба за дейността на здравния медиатор. Организира подготвителни курсове за кандидатстване за медицина на 15 младежи от ромски произход, като 7 от тях са приети за студенти по медицина. Активно работи с пациентските организации, като утвърждава европейските стандарти на грижи за различни неврологични заболявания.

В категорията „Ти си нашето бъдеще" в чест на младите медици на България бе отличен д-р Явор Асьов. Наградата му бе връчена лично от д-р Даниела Дариткова - председател на Парламентарната група на ГЕРБ и на Парламентарната комисия по здравеопазването в 44-тото Народно събрание.

Той изказа огромна благодарност към Български лекарски съюз за признанието и оказаната чест, а също и към ръководството на болницата, към своите учители и колеги, които са му дали възможност да се развива, да трупа знания и опит.

Д-р Явор Асьов е млад специалист в Клиника по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ "Александровска". Завършва медицинското си образование в МУ-София през 2012г., а през 2019г. придобива специалност по „Ендокринология и болести на обмяната”. През 2016г. защитава докторска дисертация (PhD) на тема, свързана със скрининга и превенцията на захарен диабет тип 2 и започва кариерата си като преподавател на студенти-медици в Медицински университет - София. Награден с множество отличия, сред които за "Най-добра научна разработка" от МУ-София и за "Най-добър учен в областта на диабетологията" от Българско дружество по ендокринология.

През 2018г. д-р Асьов успешно полага изпит и придобива диплома по ендокринология от Европейското дружество по ендокринология. Към настоящия момент е единствен в страната с този сертификат.

Провеждал е множество обучения и курсове в Дания, Испания, Италия, Ирландия, Германия и Португалия с особен интерес към лечението и обучението при захарен диабет и съвременните диагностични методи на заболяванията на щитовидната жлеза.

Има 18 публикации в списания с импакт фактор, 22 публикации в български реферирани списания, 56 цитирания без автоцитирания, източник SCOPUS, ISI Web of Knowledge и др.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ се гордее искрено с постиженията на проф. Търнев и с успехите на младия д-р Асьов, и адмирира техния професионализъм, ерудиция, принос за имиджа на лечебното заведение и личен пример за поколенията българи, избрали медицината за свое призвание! Желаем им здраве, още много лични и професионални успехи, вдъхновение и удовлетворение от постигнатото!