Начало Актуално БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАК НА ГЪРДАТА ДО КРАЯ НА М. ОКТОМВРИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"

БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАК НА ГЪРДАТА ДО КРАЯ НА М. ОКТОМВРИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"

02.10.2019
БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАК НА ГЪРДАТА ДО КРАЯ НА М. ОКТОМВРИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"

УМБАЛ „Александровска“ отново ще проведе активна профилактична кампания за рак на гърдата в рамките на м. октомври, в партньорство с още девет болници от страната. Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение ще извършват безплатни мамологични прегледи в хирургичните кабинети, ситуирани на територията на Спешното отделение. Направления по НЗОК не се изискват, но записването е задължително! Кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590; Кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 378 от 9.00 до 13.00ч.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. По данни на Националния статистически институт смъртността от него през 2017г. е 33,6 на 100 000, а през 2016 г. е 34,1 на 100 000. Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45-50г. прегледите продължават с мамография през период от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

УМБАЛ „Александровска“ разполага с опитни специалисти и най-съвременни технологии за диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза. От няколко години на територията на болницата функционира Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, оборудван с многофункционални, миниинвазивни, автоматизирани системи от най-висок клас за прецизна диагностика и ефективно лечение на неопластичните процеси, в т.ч. рака на гърдата. От 2017г. в микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „Александровска“ се прилага генетично тестване за предразположеност към рак на гърдата, а в Клиниката по хирургия се прилага интраоперативна лъчетерапия/ радиотерапия (ИОРТ) при пациентки с ранен карцином на млечната жлеза.

Освен 10-те болници в страната, информационната и профилактична кампания, посветена на рака на гърдата, се осъществява с подкрепата и на Столична община, Национален дворец на културата, Българската национална телевизия, Български форум на бизнес лидерите и други.

Никога не е рано, но може да бъде късно!