Начало Актуално ЧЕТИРИМА ЕКСПЕРТИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ БЯХА ОТЛИЧЕНИ ЗА ПРИНОС В ДИАГНОСТИКАТА И ТЕРАПИЯТА НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ

ЧЕТИРИМА ЕКСПЕРТИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ БЯХА ОТЛИЧЕНИ ЗА ПРИНОС В ДИАГНОСТИКАТА И ТЕРАПИЯТА НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ

17.09.2019
ЧЕТИРИМА ЕКСПЕРТИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ БЯХА ОТЛИЧЕНИ ЗА ПРИНОС В ДИАГНОСТИКАТА И ТЕРАПИЯТА НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ

Четирима експерти от „Александровска“ бяха отличени за принос в диагностиката и терапията на редките болести по време на Х-та Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, проведена по инициатива на Института за редки болести в гр. Пловдив. Събитието събра повече от 200 учени от България и чужбина и съвпадна с отбелязването на 15-годишнината от основаването на едноименния Информационен център за редки болести и лекарства сираци.

По случай юбилея Институтът по редки болести отличи хората, с които успешно е сътрудничил през годините и които са допринесли за напредъка и развитието в сферата на редките болести у нас. За своята ангажираност и желание за промяна, за своя професионализъм и отдаденост на каузата, от Александровска болница бяха отличени четирима експерти.

Почетен плакет и грамота за „Издигане на медицинските грижи за редки болести в България на европейско ниво" бе присъден на проф. Ивайло Търнев /ръководител на Експертен център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания/, на проф. Емил Паскалев /ръководител на Експертен център по болест на Фабри/ и на доц. Гергана Петрова /ръководител на Експертен център по муковисцидоза/.

За „Насърчаване на научните изследвания в областта на редките болести" бе отличена Българска асоциация по клинична имунология, чийто председател е проф. Елисавета Наумова /ръководител на Експертен център за първични имунни дефицити в лечебното заведение/.