Начало Актуално ПРОФ. ЕЛИСАВЕТА НАУМОВА И АКАД. ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ ПОЛУЧИХА НАГРАДАТА „ПИТАГОР” НА МОН ЗА ПРИНОС В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕТО И МЕДИЦИНСКИТЕ НАУКИ

ПРОФ. ЕЛИСАВЕТА НАУМОВА И АКАД. ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ ПОЛУЧИХА НАГРАДАТА „ПИТАГОР” НА МОН ЗА ПРИНОС В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕТО И МЕДИЦИНСКИТЕ НАУКИ

31.05.2019
ПРОФ. ЕЛИСАВЕТА НАУМОВА И АКАД. ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ ПОЛУЧИХА НАГРАДАТА „ПИТАГОР” НА МОН ЗА ПРИНОС В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕТО И МЕДИЦИНСКИТЕ НАУКИ

За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката връчи традиционните награди „Питагор” на български учени, научни колективи и организации, които имат съществен принос за развитието на българската наука. Двама от отличените са лекари от Александровска болница - неврологът акад. дмн Лъчезар Трайков и имунологът проф. дмн Елисавета Наумова.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев награди научния колектив на Катедрата по клинична имунология при Медицински факултет на Медицински университет – София с ръководител проф. Елисавета Наумова, за най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати.

Проф. дмн Елисавета Наумова е началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки и ръководител на Експертен център по редки болести-първични имунни дефицити в УМБАЛ ”Александровска”; ръководител е и на Джефри Модел Център, София за диагностика и лечение на - първични имунни дефицити; член е на експертния съвет по клинична имунология към МЗ; председател на Българската асоциация по клинична имунология; експрезидент на Европейската федерация по имуногенетика /EFI/. Изследователската й активност е свързана със значими фундаментални и научно-приложни медико-биологични изследвания в областта на клиничната имунология, имуногенетиката, трансплантацията и приложението на новостите на имунологията в клиничната практика.

Журито присъди наградата „Питагор” за успешен ръководител на международни проекти на акад. Лъчезар Трайков, която му бе връчена от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Проф. Трайков е академик в Българската академия на науките, ръководител на Катедра по неврология на Медицинския университет – София и завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Александровска". Той е направил изследвания, които да помогнат за лечението на мозъчносъдовата болест, болест на Алцхаймер и други форми на деменция, Паркинсонова болест, заболявания с дифузно засягане на централната нервна система, множествена склероза, епилепсия и други.

Други отличени с награда „Питагор” от Александровска болница са невролозите проф. Ивайло Търнев (2016) и доц. Теодора Чамова (2017), и ендокринологът проф. Здравко Каменов (2018).

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ се гордее искрено с постиженията на акад. Трайков и проф. Наумова и адмирира техния професионализъм, ерудиция, принос за имиджа на лечебното заведение и личен пример за поколенията българи, избрали медицината за свое призвание! Желаем им здраве, още много енергия за наука, лични и професионални успехи!