Начало Актуално ДВЕ ДАМИ ОТ "АЛЕКСАНДРОВСКА" С МЕДИЦИНСКИ ОСКАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

ДВЕ ДАМИ ОТ "АЛЕКСАНДРОВСКА" С МЕДИЦИНСКИ ОСКАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

11.05.2019
ДВЕ ДАМИ ОТ "АЛЕКСАНДРОВСКА" С МЕДИЦИНСКИ ОСКАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

На тържествена церемония в балната зала на столичния хотел „Маринела” се състоя петото издание на наградите NATIONAL MEDICAL AWARDS 2019, които за поредна година отличиха хуманизма и отговорността на лекари, екипи, клиники и болници с доказано значими постижения в областта на медицината. Номинациите са издигнати от браншови организации, специализирани медии и ресорни журналисти, по инициатива на Агенцията за публични комуникации VIP COMMUNICATION PR в партньорство с големи организации от всички сфери на медицината.

Сред финалистите в престижния конкурс са и две дами от Александровска болница. Проф. Силвия Чернинкова бе отличена със статуетка и грамота „Best consulting” за значими постижения в областта на невронауките, а кардиологът д-р Зоя Кунева получи статуетка и почетна грамота "Професионално признание" за своя хуманизъм и лекарска отговорност.

Проф. д-р Силвия Чернинкова, дмн завършва медицинско образование във Висш медицински институт - София с отличен успех. Има две клинични специалности - неврология и офталмология, както и лиценз по невроофталмология. Специализирала е в Германия и Великобритания. Понастоящем е професор в Катедра по неврология към Медицински университет, София и завежда Отделение по имуно-възпалителни заболявания на периферната нервна система, невродегенеративни заболявания и епилепсия в Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска”. Проф. Чернинкова има над 250 научни труда, oт които и публикации в най-авторитетните чуждестранни медицински издания. Участвала е в множество научни проекти, одобрени и финансирани от Министерство на образованието и науката и Медицински университет, съвместно с международни научни колективи. Носител е на наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване с награда на Медицински факултет, МУ, София “Проф. Константин Чилов”.

Д-р Зоя Кунева, дм е специалист кардиолог в гр. София с над 30 години стаж. Завършва Медицински университет в гр. Пловдив през 1980г. като първенец на випуска. Има придобита специалност по Вътрешни болести, Кардиология, Здравен мениджмънт. От 1986г. е главен асистент в Клиниката по кардиология на ВМУ-София и УМБАЛ "Александровска". Няколко години е зам.- директор по лечебната дейност на УМБАЛ "Александровска". От 2015г. завежда Отделение по неинвазивна диагностика към Клиника по кардиология на УМБАЛ "Александровска". Дългогодишен преподавател е на студенти, специализанти и лекари от страната по кардиология. Има експертно ниво и провежда курсове по ехокардиография. Член е на Българския лекарски съюз и на Дружеството на кардиолозите в България. Има участия в множество конгреси и семинари в България и чужбина. За 2017 и 2018г. е носител на званието „Лекар, на когото българите вярват”.

През 2015г. на същата церемония УМБАЛ „Александровска” получи приз „Болница на годината”. Началникът на неврологичната клиника в лечебното заведение проф. дмн Ивайло Търнев е удостоен два пъти с Медицински Оскар: "Професионално признание" за своя хуманизъм, лекарска отговорност и значими постижения в областта на невронауките (2016) и „За цялостен принос“ в областта на неврологията, неврогенетиката и общественото здравеопазване (2018).