Начало Актуално УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОТНОВО ЩЕ ПАРТНИРА В КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН СКРИНИНГ НА ДЕЦА

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОТНОВО ЩЕ ПАРТНИРА В КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН СКРИНИНГ НА ДЕЦА

22.03.2019
УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОТНОВО ЩЕ ПАРТНИРА В КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН СКРИНИНГ НА ДЕЦА

УМБАЛ „Александровска“ за поредна година ще бъде партньор в кампанията за безплатен очен скрининг на деца „Усмихнати очи“, организирана от Столична община. Инициативата се осъществява съвместно с Лайънс Клуб София Свети Иван Рилски, Организацията на евреите в България „Шалом", Национална мрежа за децата - National Network for Children Bulgaria, GRAND OPTICS & JOY OPTICS.

През месеците април и май детските офталмолози на болницата ще извършват профилактични очни прегледи на учениците от 12 детски градини и 5 начални училища на територията на град София. Скринингът има за цел да се установят навреме проблеми като намалена зрителна острота, отклонения в рефракцията, страбизъм (кривогледство), други наследствени или придобити заболявания на очите и основно амблиопия (мързеливо око). Ранното диагностициране и навременното им лечение предотвратяват възможните негативни последици и са решаващи за пълноценното развитие на зрителната система на детето.

За активното си участие в благотворителните инициативи през годините, офталмолозите доц. Александър Оскар и проф. Ива Петкова от УМБАЛ „Александровска“ бяха удостоени със "Значка на София" в Деня на София - 17 септември, през 2017г.