Начало Актуално НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ НАЦИОНАЛНИЯ ДЕН НА СПАСЕНИЕТО

НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ НАЦИОНАЛНИЯ ДЕН НА СПАСЕНИЕТО

14.08.2013
НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ НАЦИОНАЛНИЯ ДЕН НА СПАСЕНИЕТО

На 15 август 2013 г. се навършват 50 години от подвига на д-р Стефан Черкезов, който през 1963 г. спасява 47 пострадали при катастрофа със запален автобус и единствен умира от тежките си изгаряния.

От 2005 г. трагичната дата е обявена за Национален ден на спасението и на почит към българските медици, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

По този повод, в 12.15ч., служителите на УМБАЛ „Александровска” ще участват в едноминутно мълчание, съпроводено с вой на сирени от линейки пред арката на болницата. Ще бъдат поднесени и венци на гробовете на д-р Христо Петров и д-р Димитър Попов (в парка на лечебното заведение), загинали при изпълнение на служебния си дълг.

По време на бомбардировката над София на 10 януари 1944г., д-р Христо Петров, д-р Димитър Попов, д-р Веселка Василева и д-р Иван Иванов - лекари от Невропсихиатричната клиника на Александровска болница, д-р Илия Топалов (рентгенолог) и д-р Асен Карадимов (неврохирург), въпреки обявената тревога, не напускат болницата и намират смъртта си, докато обгрижват своите пациенти.