Начало Актуално ПЕДИАТЪРЪТ Д-Р ВЕНЕТА МИЛЕНОВА "ХВАНА" БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА

ПЕДИАТЪРЪТ Д-Р ВЕНЕТА МИЛЕНОВА "ХВАНА" БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА

06.01.2021

Архиерейска света Литургия и Велик водосвет за здраве и спасение на пациентите и работещите в Александровска болница отслужи Тивериополският епископ Тихон по случай празника Богоявление, известен още като «Кръщение Господне» и Йордановден.

По традиция на този ден кръстът се хвърля във водоем, което символизира покръстването на Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Епископ Тихон спази ритуала като хвърли кръста в шадравана пред параклиса на болницата. Владиката показа интересен трик, научен в Германия, със завързване на кръста с конци, чиито краища раздаде на присъстващите. По даден знак всички едновременно дърпат конците, но все някой е по-бърз от другите и го изтегля пръв. Този път най-бързо "хвана" кръста д-р Венета Миленова – специалист по педиатрия и специализант по клинична имунология в УМБАЛ „Алексндровска“.

Според народното поверие този, който извади богоявленския кръст от водата, ще получи всичко, което си пожелае, и ще бъде здрав и честит през цялата година. 

Епископ Тихон поръси със светената вода всички присъстващи и благослови боледуващите и грижещите се за тях лекари, медицински сестри, болногледачи, санитари, медицински специалисти, доброволци и други, като им пожела мирна и благодатна 2021 година, здраве, сили, обич, търпение и вяра, че ще се справят с пандемията.