Начало Актуално НА ВНИМАНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ С БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ЛЕКУВАНИ В КЛИНИКА ПО НЕФРОЛОГИЯ И ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"

НА ВНИМАНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ С БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ЛЕКУВАНИ В КЛИНИКА ПО НЕФРОЛОГИЯ И ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"

07.11.2020
НА ВНИМАНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ С БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ЛЕКУВАНИ В КЛИНИКА ПО НЕФРОЛОГИЯ И ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"

Днес (7 ноември 2020г.) в УМБАЛ „Александровска“ се проведе среща между ръководството на болницата и Евгения Романова, Христина Николова, Асен Николов, Георги Георгиев, Ева Романова - представители на организацията на трансплантираните пациенти. Срещата беше организирана по инициатива на Пациентската организация във връзка с появилите се в медиите спекулативни публикации за опасност от спиране на дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации (КНТ), чийто екип единствен в България оказва диспансерни услуги по проследяване и грижи за пациентите, очакващи или претърпели бъбречна трансплантация. В рамките на проведения разговор изпълнителният директор на Александровска болница проф. Б. Богов запозна представителите на Пациентската организация със следните факти:

• Дейността на Клиниката по нефрология и трансплантация, ръководена от проф. Паскалев няма да бъде спирана за никакъв период от време.

• Клиниката ще бъде пребазирана за периода на КОВИД епидемията в Клиниката по нефрология (доскоро ръководена от проф. Богов). Причината за това преместване е фактът, че в сградата на Втори хирургичен блок се разкриват новите 179 допълнителни легла за лечение на пациенти с КОВИД инфекция, с което тя се превръща в несигурна и нездравословна среда за лечение на трансплантирани пациенти.

• Разкриването на новите КОВИД легла налага преместването на намиращите се в нея Клиники в сходни структури на болницата - Клиниката по хирургия на територията на Клиниката по обща и чернодробна панкреатична хирургия, Клиниката по кардиология в Отделението по кардиология на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, Клиниката по нефрология и трансплантации в Клиниката по нефрология. Целта е да се осигурят нормални условия за лечение на пациенти със сходни болестни състояния в сигурна среда.

• Пребазирането на КНТ няма да се отрази по никакъв начин на грижите за нейните пациенти, тъй като са осигурени отлични условия за работа на екипа на проф. Паскалев за лечение и престой (при необходимост) на пациентите. В този факт се увериха и представителите на Пациентската организация след като посетиха на място Клиниката по нефрология.

• Специалистите на КНТ ще имат възможност да продължат да проследяват пациентите си, да извършват необходимите изследвания и процедури (вкл. плазмафереза) и на тази база на определят терапията им.

От страна на ръководството на болницата беше изказана категорична убеденост, че лекарите от Клиниката по нефрология и трансплантация, както и всички останали лекари и медицински специалисти на Александровска болница ще продължат да се грижат за своите пациенти, съобразно техните специфични потребности, като едновременно с това лечебното заведение ще продължи да полага усилия да отговори на извънредните потребности от болнична помощ за пациенти с КОРОНА вирусна инфекция, като изпълнява ролята си на една от четирите основни болници на първа линия за София и за страната.

Екипът на КНТ може да бъде намерен на първи етаж (Клиника по нефрология) в сградата на Пропедевтиката на вътрешните болести, която се намира на входа на болницата от бул. "Св. Георги Софийски" №1, Арката на "Александровска", които са достъпни с градски транспорт (тролеи 2, 8 и 9, автобус 72, метро – станция Медицинска академия).

☎️ Телефони за контакт:
Началник клиника – 02/9230 539
Лекари/асистенти – 02/9230372
Манипулационна – 02/9230507
Канцелария – 02/9230 507
Направление за амбулаторно наблюдение на бъбречнотрансплантирани и
реципиенти – 02/9230240
Приемно-консултативен кабинет – 02/9230 215