Начало Актуално УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ВЪВЕЖДА БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ВЪВЕЖДА БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

06.11.2020
УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ВЪВЕЖДА БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС

УМБАЛ „Александровска“ въвежда бърз антигенен тест за коронавирус, с който се определя наличие на вирусни антигени в носоглътката на изследвания човек.

Подобно на PCR диагностиката, тестът се прави с назофарингеална проба, при следните условия: данни за инфекция с характерни симптоми, контакт с болен/заразоносител, след пътуване в чужбина или район с висок процент на заразени.

В случай на положителен резултат, инфекцията трябва да бъде потвърдена чрез златния стандарт RT-PCR на базата на клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и други лабораторни и образни изследвания, потвърждаващи текуща инфекция.

Антигенният тест е с висока специфичност и чувствителност 92%, и дава резултат в рамките на 15 минути. Цената на теста е 35лв. и не се поема от НЗОК. Безплатно е само за постъпващи на лечечение в болницата пациенти и за хора със симптоми на коронавирус, по преценка на лекар, след направен триаж. Проба за антигенен тест се взема ежедневно в мобилен пункт пред Спешното отделение на УМБАЛ "Александровска". Препоръчително е да не се консумират напитки или храна, и да не се пуши 30 мин. преди тестуването.