Начало Актуално КЛИНИКАТА ПО ПЕДИАТРИЯ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОТНОВО Е ДОМАКИН НА НАЙ-ЗНАЧИМИЯ ПЕДИАТРИЧЕН ФОРУМ

КЛИНИКАТА ПО ПЕДИАТРИЯ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОТНОВО Е ДОМАКИН НА НАЙ-ЗНАЧИМИЯ ПЕДИАТРИЧЕН ФОРУМ

10.09.2020
КЛИНИКАТА ПО ПЕДИАТРИЯ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОТНОВО Е ДОМАКИН НА НАЙ-ЗНАЧИМИЯ ПЕДИАТРИЧЕН ФОРУМ

За поредна година, въпреки епидемичната обстановка, Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“ е домакин на Юбилейната Национална конференция за педиатри и фамилни лекари - най-значимият педиатричен форум, чието 21-во издание се провежда онлайн и е посветено на 115-та годишнина на Клиниката.

Проф. Пенка Переновска, началник на педиатричната клиника и председател на Организационния комитет на конференцията, приветства участниците, благодари им за присъствието и доверието, и се обърна с думи на признателност към ръководството на болницата, към всички спомоществователи, спонсори и партньори.

„През 2020 година светът е изправен пред предизвикателството да се пребори с един невидим враг, пандемията от COVID-19 e изпитание за лекарите и за здравните системи в света, изпитание на характерите и на волята. Пандемията ни постави в неочаквани ситуации, раздели ни със семейства и приятели, промени начина ни на живот и на общуване. Промени времето, мястото и формàта на провеждане на Юбилейната конференция на Детска клиника УМБАЛ „Александровска“, но няма да промени нашата среща, нашата привързаност, нашата вяра и доверие един в друг“, каза в обръщението си проф. Переновска.

„На добър час на конференцията!“ пожела чрез видеоконферентна връзка здравният министър проф. Костадин Ангелов, който поздрави организаторите за постоянството, усилията и професионализма, с които през годините успяха да превърнат педиатричния форум в събитие с огромен престиж и национално значение. Той подчерта, че е изключително горд от факта, че конференцията се провежда въпреки обстоятелствата, и че тази година съвпада със 115-та годишнина на клиниката. „Моментът е специален за всеки, чийто професионален път е свързан с болницата, специален е и за мен, не заради доскорошния ми ангажимент с мениджмънта на болницата, а защото винаги съм вярвал, че грижата за детското здравеопазване е критерий за зрелостта на всяка една здравна система“, подчерта министър Ангелов. В заключение той адмирира стремежа на медиците да усъвършенстват работата си така, че да осигуряват най-добрите медицински грижи за децата на България, и ги увери, че се борят за една и съща кауза, и че в негово лице имат съмишленик и приятел.

Директорът на УМБАЛ „Александровска“ доц. Димитър Буланов изпрати поздравителен адрес до участниците във форума, изразявайки своята благодарност и дълбок респект към личността на проф. Переновска, за нейната човешка и лекарска всеотдайност, и изтъква, че "педиатричната клиника е достигнала достолепната си 115-годишнина благодарение на лидерските качества на нейните ръководители, на опита и авторитета им, и дължи своя просперитет на труда и волята на специалистите, работещи в нея, които са истински пример за будителство, дух, професионализъм и достойнство!".

Поздравителни адреси бяха прочетени и от името на президента на РБългария Румен Радев, от декана на Медицински факултет при МУ-София чл.- кор. проф. Иван Митов, от председателите на Български лекарски съюз - д-р Иван Маджаров и на Български червен кръст - акад. Христо Григоров, от управителя на НЗОК – проф. Петко Салчев и др.

Програмата на конференцията, селектирана в една постерна и 12 научни сесии, обхваща актуални проблеми в областта на педиатрията, общата медицина и детското здравеопазване, теоретична, статистическа и практически насочена информация в следните научни направления: Covid-19, имунология, алергология, оториноларингология, офталмология, пулмология, ендокринология, кардиология, ревматология, онкохематология, генетика, дерматология, неврология, гастроентерология, хирургия, нефрология, както и случаи от клиничната практика.

Експерти от цялата страна споделят своя опит, знания и примери за добри практики, и водят онлайн дискусии с общопрактикуващи, болнични и извънболнични специалисти за новостите в превенцията, диагностиката и лечението на детските, социално-значимите и редките болести.

Тричленна комисия в състав: проф. М. Цонзорова, доц. Д. Калайков и доц. Ч. Еленков отличи шестте най-добри постера от общо 35 в сесията, отговарящи най-много на критериите за цялостно оформяне, онагледяване и достъпност на съдържанието, висок терапевтичен ефект и добро представяне на авторите.

І-во място за постер № 5

Клинична характеристика на отклоненията при слухов скрининг на новородените през периода 2009-2020 в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – д-р В. Константинова, Р. Масларска, М. Калайджиева, С. Денева, С. Контилска, Е. Игова, В. Александрова, В. Чимева, А. Узунова, В. Иванова, Ж. Иванова, Е. Керинова

ІІ-ро място за постер № 9

Поведение при анафилаксия – д-р П. Костова, В. Исаев, Д. Митева, В. Папочиева, Г. Петрова, П. Переновска

и за постер №15
Индекс на белодробен клирънс при пациенти с муковисцидоза – д-р Б. Господинова, Г. Петрова, В. Исаев, П. Переновска

ІІІ-то място за постер № 4

Клинико-лабораторни аспекти на инфекции, причинени от Stenotrophomonas maltophilia – проф. Т. Стратева, А. Трифонова, Е. Савов, Г. Петрова, П. Переновска, И. Митов

и за постер № 19

Миастения гравис – клинични форми, диагностициране и серологични изследвания – д-р А. Асенова, В. Божинова, И. Александрова, Н. Топалов

Награда на Инициативния комитет на конференцията получи постера

Едномоментно оперативно лечение при проникващо тровмотично трахеално нараняване при 3-годишно дете – д-р Я. Пъхнев, Х. Шивачев, З. Антонова, Н. Атанасова, Н. Картулев, Н. Толекова, В. Опаранова, А. Меджидиев, Т. Тенева

Преди да закрие конференцията, проф. Пенка Переновска благодари от сърце на Организационния комитет, на своя екип и на фирма Вастелс за цялостната организация на мероприятието години наред, на фирмите-спонсори - за съдействието и финансирането на форума, за доверието, за всеотдайността и съпричастието към науката и към проблемите на детското здравеопазване.

С думи на признателност се обърна и към лекторите, модераторите и участниците - за активността и безценния научен принос, които всяка година правят конференцията все по-полезна, атрактивна и успешна.

Проф. Переновска изрази своето искрено уважение и признателност към първоучителите, които преди 115 години създадоха Първа Детска клиника „Александровска“ и преди 100 години - Първата катедра по педиатрия в България, за техния несломим дух, креативност, любов и всеотдайност към науката и детското здраве.

Тя подчерта значимостта на компютърните технологии, които направиха възможно осъществяването на педиатричния форум при пълно спазване на противоепидемичните мерки и изрази надежда, че светът скоро ще се справи с този проблем и животът отново ще се върне към нормалния си ритъм.

Преди да се сбогува, проф. Переновска пожела на всички здраве, много любов, по-добро бъдеще и срещата през 2021 година да бъде на обичайното място - Слънчев бряг, 24 май - Деня на българската просвета и култура.