Начало Актуално НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ „ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО“

НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ „ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО“

14.08.2020
НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ „ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО“

На 15 август отбелязваме „Деня на спасението“ в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Изпълнителният директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов присъства на официалната церемония пред Военномедицинска академия, където всяка година с едноминутно мълчание, вой на сирени на линейки и поднасяне на венци на паметника на медицинските чинове, се почита паметта на жертвите, заплатили с живота си спасяването на нечий чужд.

На събитието присъстваха представители на Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Български лекарски съюз, НЗОК, Български червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа”, Столична община, представители на лечебни заведения, както и доброволци, които по време на извънредното положение у нас подпомагаха екипите на първа линия в битката с COVID-19.

От 20 декември 2012г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерски съвет. Денят е посветен на безсмъртния подвиг на д-р Стефан Черкезов от великотърновското с. Стрелец, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от горящ автобус и умира на следващия ден от раните си. България единствената страна в Европейския съюз, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

„Денят на спасението” тази година преминава под знака на COVID-19 – заразата, която засегна милиони хора по целия свят. Към черните списъци са добавени и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

По време на бомбардировките над София на 10 януари 1944г., шестима лекари от Александровска болница: д-р Христо Петров, д-р Димитър Попов, д-р Веселка Василева и д-р Иван Иванов (лекари от Невропсихиатричната клиника), д-р Илия Топалов (рентгенолог) и д-р Асен Карадимов (неврохирург), въпреки обявената тревога, не напускат болницата и намират смъртта си, докато обгрижват своите пациенти. Гробовете на д-р Христо Петров и д-р Димитър Попов до днес се намират в двора на лечебното заведение.

Поклон пред паметта, човеколюбието и саможертвата на загиналите!