Начало Актуално БЪЛГАРСКИЯТ РЕГИСТЪР ЗА ДОНОРИ НА КОСТЕН МОЗЪК И СТВОЛОВИ КЛЕТКИ - УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОРГАНИЗИРА ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ „ЗАЕДНО ЗА НАДЕЖДА”

БЪЛГАРСКИЯТ РЕГИСТЪР ЗА ДОНОРИ НА КОСТЕН МОЗЪК И СТВОЛОВИ КЛЕТКИ - УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОРГАНИЗИРА ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ „ЗАЕДНО ЗА НАДЕЖДА”

21.02.2020
БЪЛГАРСКИЯТ РЕГИСТЪР ЗА ДОНОРИ НА КОСТЕН МОЗЪК И СТВОЛОВИ КЛЕТКИ - УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОРГАНИЗИРА ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ „ЗАЕДНО ЗА НАДЕЖДА”

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки - УМБАЛ „Александровска“ организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък. Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от гр. Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.

Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в градовете:

ПЕРНИК
- СМДЛ ”Рамус”, МК "Свети Георги", ул. "Св. Св. Кирил и Методи" №77, тел.: 0878 473 786
- МДЛ «Цибалаб», ул. „Радомир” №3

ВАРНА
- СМДЛ "РАМУС”, МК "Младост", тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и 202/ , тел.: 0884 645 459

Подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 55 години.

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска". Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 36 милиона души от над 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.

Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).

Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се осъществява с подкрепата на БЧК и ИА „Медицински надзор“.

Дарете стволови клетки и шанс за живот!

Допълнителна информация на тел.: 02/ 4265614
тел/факс.: 02/ 9230 496
e-mail: bulregistry@gmail.com