Начало Актуално УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ Е СРЕД ОТЛИЧЕНИТЕ БОЛНИЦИ ЗА ПРИНОС КЪМ ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ Е СРЕД ОТЛИЧЕНИТЕ БОЛНИЦИ ЗА ПРИНОС КЪМ ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

25.11.2019
УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ Е СРЕД ОТЛИЧЕНИТЕ БОЛНИЦИ ЗА ПРИНОС КЪМ ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

На официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“, ИА „Медицински надзор“ и Министерство на здравеопазването връчиха първите Годишни награди за принос към донорството и трансплантациите в Република България. Инициативата е част от Националната кампания за насърчаване на донорството „Да! За живот!“. Девет семейства на донори и 46 лекари от цялата страна получиха своите отличия за принос, при който през 2019 година от 14 донорски ситуации са спасени 41 души.

14 от трансплантациите през тази година са извършени в Александровска болница. Отличени бяха изпълнителният директор доц. Костадин Ангелов и седем специалисти, чийто екипи участват в трансплантационната дейност: д-р Николай Хубанов /началник на Спешно отделение и координатор по донорство и трансплантации/, доц. Марин Георгиев /началник на Клиника по урология/, доц. Красимир Янев /ръководител направление „Лапароскопска урология“ в Клиника по урология/, проф. Емил Паскалев / началник на Клиника по нефрология и трансплантация/, проф. Атанас Темелков /началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение/, проф. Елисавета Наумова /началник на Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки/ и проф. Добрин Свинаров /началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология/.

Здравният министър Кирил Ананиев изтъкна, че донорството не е само хуманна кауза, а свещено дело, което дава живот на хората. Той се обърна с благодарност и респект към всички, които вземат участие в трансплантационната дейност: близките на донорите, които взимат хуманното решение да спасят друг човешки живот в най-трудния за тях момент, координаторите по донорство, а също и медицинските екипи, които извършват трансплантациите и полагат грижи за реципиентите в следтрансплантационния период.

Към момента 1161 българи се нуждаят от органна трансплантация, но страната ни все още е на последно място в ЕС по брой трансплантирани пациенти и една от причините е сериозният недостиг на донори. Картите "Да! За живот!" дават възможност приживе да се изрази съгласие за донорство и могат да се намерят във всички общини в страната.