Начало Актуално XI-ТА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

XI-ТА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

20.11.2019
XI-ТА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

От 25 дo 28 ноември 2019г. УМБАЛ „Александровска“ по традиция ще бъде част от Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година е насочена към професионалните кожни алергии и атопичния дерматит.

По време на кампанията гражданите ще бъдат преглеждани безплатно от 8.30 до 12.30ч., в кабинет №122 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести, след предварително записване на тел. 02/9230454 и 02/9230495. При необходимост ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тестувания.

Алергологичното тестуване е единствения доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите. Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията. Поради необходимост от технологично време за отчитане на пробите, тестуване ще се извършва периода 25-27.11.

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания. Прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската популация ще бъде засегната от тях и всяко второ дете в индустриализирания свят ще се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага широкия контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда. Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Най-уязвими са фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, които са в постоянен пряк контакт с различните алергени (бои, лакове, измиващи препарати, ароматни масла и др.), строителни работници, контактьори с метали (стругари, автомонтьори, касиери, зъботехници, стоматолози) и други. Според специалистите, най-доброто лечение при алергичните заболявания е профилактиката.

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителните реакции към различните алергени при деца и възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.

Националната кампания се организира тя се провежда за единадесети пореден път по инициатива на от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.