Начало Актуално ДВЕ ДАМИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА” С ПРИЗ НА БЛС „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2018“ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА МЕДИЦИНАТА

ДВЕ ДАМИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА” С ПРИЗ НА БЛС „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2018“ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА МЕДИЦИНАТА

20.10.2018
ДВЕ ДАМИ ОТ „АЛЕКСАНДРОВСКА” С ПРИЗ НА БЛС „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2018“ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА МЕДИЦИНАТА

Проф. Виолета Димитрова и проф. Елисавета Наумова бяха отличени по време на официалната церемония, която Българският лекарски съюз провежда традиционно в Деня на българския лекар – 19 октомври. „Лекар на годината“ е най-престижното медицинско отличие у нас, като зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна.

ПРОФ. ВИОЛЕТА ДИМИТРОВА ВЗЕ ПРИЗА "ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2018" В КАТЕГОРИЯТА "ДЪЛГОГОДИШНА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА МЕДИЦИНАТА И АКТИВЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ХИРУРГИЧНАТА СПЕЦИАЛНОСТ". Наградата й бе връчена от зам-. кмета по здравеопазване на Столична община инж. Дончо Барбалов.

Пред аудиторията проф. Димитрова благодари за високата оценка на гилдията и призна, че е станала добър лекар, благодарение на добрите учители, които е имала, на които е признателна и винаги ще помни.

Проф. дмн Виолета Димитрова е посветила целия си живот на медицината и е едно от големите имена в хирургията в България. Има специализации и признати специалности по хирургия, онкология, лапароскопска и чернодробна хирургия. От 2000г. е ръководител на катедра „Обща и оперативна хирургия” към Медицински университет – София. От 2003 г. е началник на Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия в УМБАЛ „Александровска”. Под нейно ръководство, на 17 април 2003г. се осъществява първата у нас експлантация на черен дроб, първата в България хепатоцитна трансплантация (2004), а на 22 юни 2005г. се извършва първата в България чернодробна трансплантация от трупен донор – изцяло от български екип.

През 2015г. проф. Димитрова бе удостоена от президента на републиката с орден „Св. Св. Кирил и Методий“-огърлие за заслуги към развитието на медицината в България.

ПРОФ. ЕЛИСАВЕТА НАУМОВА БЕ УДОСТОЕНА С ПРИЗ В КАТЕГОРИЯТА "ЛЕКАР НА ГОДИНАТА". Наградата й бе връчена лично от председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Проф. Наумова благодари на лекарското съсловие за високото отличие и за доверието към нейния професионализъм и призова младите лекари да останат в родината си, да бъдат български лекари, защото в България има условия за развитие и възможности за качествена медицина.

Проф. дмн Елисавета Наумова е началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки и ръководител на Експертен център по редки болести-първични имунни дефицити в УМБАЛ ”Александровска”; ръководител е и на Джефри Модел Център, София за диагностика и лечение на - първични имунни дефицити; национален консултант по клинична имунология; председател на Българската асоциация по клинична имунология; президент на Европейската федерация по имуногенетика /EFI/. Научните й интереси са основно в областта на клиничната имунология, имуногенетиката, трансплантацията и приложението на новостите на имунологията в клиничната практика. 

Изследователската й активност е свързана със значими фундаментални и научно-приложни медико-биологични изследвания, осъществени за първи път и със съществени приноси за развитието на имунологичната наука и практика не само в нашата страна. Пионерните й проучвания са допринесли за обогатяване на имуногенетични хипотези, предлагане на хипотетични модели за имунологични механизми при различни патологии, прилагане на иновативни подходи и направления в имунологията, включване на резултатите в световната база имуногенетични данни.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ се гордее искрено с постиженията на проф. Димитрова и проф. Наумова и адмирира техния професионализъм, ерудиция, принос за имиджа на лечебното заведение и личен пример за поколенията българи, избрали медицината за свое призвание! Желаем им здраве, още много енергия за наука, лични и професионални успехи!