Начало Актуално АКАД. ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ ПОЕМА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

АКАД. ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ ПОЕМА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

28.07.2020
АКАД. ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ ПОЕМА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

Неврологът от "Александровска" акад. Лъчезар Трайков е новоизбраният ректор на Медицински университет - София. Той получи 330 гласа "за" от общо 356 гласували на отчетно-изборното събрание на университета, което се проведе днес в НДК. Акад. Трайков поема поста от проф. Виктор Златков, чийто мандат изтича, и остана единственият кандидат за ректорския стол, тъй като другият претендент за поста проф. Костадин Ангелов си направи отвод, приемайки поста на здравен министър.

Акад. Лъчезар Трайков, дмн, е роден през 1959г. Завършва висшето си образование във ВМИ, София. Работил е 9 години като изследовател в INSERM Unit 324, Париж, Франция. През 1999г. е хабилитиран като Ръководител на научни изследвания в Медицинския факултет Cochin Port-Royal в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 г. е избран за университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра по паметови нарушения към Александровска болница.

От 2008 е ръководител на Катедра по неврология към Медицински университет – София, завежда Специализирано отделение за диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ "Александровска", председател е на Българското дружество по деменции. В периода 2008-2012 е зам. декан на Медицински факултет на МУ-София, а в периода 2009-2013 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”.

Оглавява Центъра по дементология, признат като един от 40-те Centers of Еxcellence в Европа за изследователска работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. тази изследователска група е член на една от най-авторитетните световни организации в тази област – European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

Той има 159 научни труда, от които 75 са статии в едни от най-елитните медицински списания в света, както и 2213 цитирания с h-фактор 21.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" му желае здраве, нови научни достижения, мъдри решения и много успехи в управлението на най-знаковата и авторитетна школа за висше медицинско образование в България!Вярваме, че неговият потенциал, професионализъм и международна известност ще бъдат вдъхновяващ пример, ще продължат да градят добрия имидж на Медицински университет – София, ще превърнат знанието в убеденост за младите хора и в стимул на тяхната креативност!