Начало Актуално ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ БЧК ЗА ДИРЕКТОРА НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ДОЦ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ

ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ БЧК ЗА ДИРЕКТОРА НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ДОЦ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ

29.11.2019
ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ БЧК ЗА ДИРЕКТОРА НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ДОЦ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ

По решение на Националния съвет на БЧК, изълнителният директор на Александровска болница доц. Костадин Ангелов бе удостоен с най-високото отличие на Организацията – Медал за заслуги – златен, „за високия му хуманизъм и неоспорим принос за подкрепа на уязвимите хора в страната и подпомагане на хуманитарните каузи на БЧК“.

В обръщението си председателят на дружеството акад. Христо Григоров отбеляза, че доброто приятелство, което свързва БЧК и Александровска болница датира още от времето на царица Елеонора и създаденото от нея училище за милосърдни сестри. Той нарече доц. Ангелов свой приятел, защото по думите му имат обща хуманитарна цел и стоят заедно зад идеята да помагат на хората.

„Националният съвет на Организацията взе единодушно решение да връчи златно отличие на доц. Ангелов, защото в негово лице имаме коректен и отзивчив партньор, който винаги е бил съпричастен към нашите каузи, откликвал е мигновено и професионално, и помощта, която ни е оказвал заслужава признание и респект“, подчерта в изявлението си акад. Григоров.

Доц. Ангелов благодари за оказаната чест, изтъквайки че през годините на неговото управление диалогът с най-голямото хуманитарно дружество в България винаги е бил градивен. Той сподели, че винаги се е възхищавал и вдъхновявал от хуманитарните мисии на БЧК като голямото наводнение в Мизия, мисията във Варна и Аспарухово, мисията на планинските спасители по време на унищожителните земетресения в Турция, и всички те са пример за подражание, хуманност и храброст. Доц. Ангелов изтъкна, че Александровска болница винаги е била съпричастна към хората в беда и специалистите ѝ имат богат опит в грижите за такива хора. Той визира инициативата „Направи добро”, стартирала през 2008 година с цел да подпомага деца, социално слаби хора и хора в неравностойно положение, в рамките на която бяха прегледани хиляди сирийски деца от бежанските центрове, социално слаби деца от Северозападна България и от домове за сираци, както и възрастни хора от старчески домове в страната. Част от инициативите бяха осъществени в партньорство с Организацията на евреите в България „Шалом” и Българският червен кръст.

„Ние осъзнаваме отговорността, която имаме като институция да даваме добър пример в областта на здравеопазването, с респект към ценностите, които са изповядвали всички наши учители в миналото, заяви доц. Ангелов. Нашите две институции са почти връстници и бих искал да изразя своята признателност за това, че през годините се превърнаха в еталон за сътрудничество, като вярвам, че и в бъдеще добрите ни партньорски взаимоотношения ще продължат да се развиват успешно“, каза в заключение директорът на болницата.

Двамата ръководители вдигнаха тост в знак на добри чувства и бъдещи съвместни мероприятия, насърчаващи социалното сближаване, щедростта и солидарността като общочовешки ценности.