Начало Актуално БЪЛГАРСКАТА ПЕДИАТРИЧНА АСОЦИАЦИЯ ОТЛИЧИ ПЕДИАТРИЧНАТА КЛИНИКА НА „АЛЕКСАНДРОВСКА“ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС КЪМ ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА ПЕДИАТРИЧНА АСОЦИАЦИЯ ОТЛИЧИ ПЕДИАТРИЧНАТА КЛИНИКА НА „АЛЕКСАНДРОВСКА“ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС КЪМ ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ

05.12.2018
БЪЛГАРСКАТА ПЕДИАТРИЧНА АСОЦИАЦИЯ ОТЛИЧИ ПЕДИАТРИЧНАТА КЛИНИКА НА „АЛЕКСАНДРОВСКА“ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС КЪМ ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ

Връчването на Годишните награди на БПА се състоя за втора поредна година и събра над 200 гости – медицински специалисти, известни обществени и политически личности, представители на неправителствени организации и на бизнеса.

Отличието прие проф. Пенка Переновска - началник на клиниката и национален консултант по педиатрия. В словото си тя сподели, че приема наградата с благодарност към учителите и подчерта приноса на цялата плеяда педиатри, имащи дял в 113-годишната история на детската клиника в "Александровска". Проф. Переновска изказа искрена признателност за тяхната всеотдайност, професионализъм и за денонощния труд, отдаден в името на най-ценното – бъдещето и децата на България.

Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“ е най-старото детско лечебно заведение в страната с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия. Основана е през 1905 година под ръководството на първия български професор по педиатрия, антрополог, виден общественик и просветител - Стефан Ватев.

Днес, чрез съвременни методи и технологии, в нея се осъществява многопрофилна лечебно-диагностична, рехабилитационна, диспансерна, консултативна, учебна, експертна и научно-изследователска дейност. Водещата й позиция се дължи на висококвалифицирания й екип от лекари и професионалисти по здравни грижи, под ръководството на проф. Пенка Переновска, чийто професионален път е свързан изцяло с болница "Александровска".

Проф. Переновска е национален консултант по педиатрия, член е на Експертния съвет към "Българската Коледа" и на няколко комисии в Минитерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. През годините е сред съоснователите и ръководителите на Българското дружество по ваксинопрофилактика, Българското дружество по алерголгия и Българските асоциации по педиатрия и детска пневмология. Името й е част от редица европейски научни организации в областта на респираторните и инфекциозни заболявания, както и от Групата за ваксинопрофилактика на страните от Централна и Източна Европа (CEVAG). Има над 300 научни публикации и участия в бъларски и международни форуми. За приноса й в издигането престижа на българската педиатрия проф. Переновска е удостоена с Почетен знак на БЛС (2014) и с награда "Медик на годината" (2015).