Начало Актуално НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ „ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО“

НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ „ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО“

15.08.2018
НА 15 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ „ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО“

На официална церемония, с едноминутно мълчание и поднасяне на венци пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните, изпълнителният директор на Александровска болница доц. Костадин Ангелов почете паметта на медиците, станали жертва при изпълнение на служебния си дълг. На събитието присъстваха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Български лекарски съюз, НЗОК, Български червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа”, директори на лечебни заведения, граждани и други.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерски съвет. Денят е посветен на безсмъртния подвиг на д-р Стефан Черкезов от великотърновското с. Стрелец, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от горящ автобус и умира на следващия ден от раните си. Така България стана единствената страна в Европейския съюз, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

По време на бомбардировките над София на 10 януари 1944г., шестима лекари от Александровска болница: д-р Христо Петров, д-р Димитър Попов, д-р Веселка Василева и д-р Иван Иванов (лекари от Невропсихиатричната клиника), д-р Илия Топалов (рентгенолог) и д-р Асен Карадимов (неврохирург), въпреки обявената тревога, не напускат болницата и намират смъртта си, докато обгрижват своите пациенти. Гробовете на д-р Христо Петров и д-р Димитър Попов до днес се намират в двора на лечебното заведение.

Поклон пред паметта им!