Начало Актуално ВИЗИТА НА ЕВРОКОМИСАР ВИТЯНИС АНДРЮКАЙТИС В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“

ВИЗИТА НА ЕВРОКОМИСАР ВИТЯНИС АНДРЮКАЙТИС В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“

07.03.2018
ВИЗИТА НА ЕВРОКОМИСАР ВИТЯНИС АНДРЮКАЙТИС В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“

На 8 март (четвъртък) в 13.45ч. европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис ще посети УМБАЛ „Александровска“. Това се случва в рамките на официалната му визита в България за среща с координаторите на Европейските референтни мрежи.

От 2016г. в Александровска болница работят три експретни центъра за диагностика и лечение на редки болести: в областта на неврологията, на имунологията и на нефрологията.

Комисар Андрюкайтис ще посети Клиниката по нервни болести, където функционира Експертен център по генетични неврологични и метаболитни заболявания - член на Европейската референтна мрежа по метаболитни заболявания (MetabERN), финансирани от Европейската комисия. Комисарят ще бъде посрещнат от изпълнителния директор на болницата доц. Костадин Ангелов и от проф. Ивайло Търнев - началник на Клиниката по нервни болести. Те ще направят кратки изявления на втория етаж (пред аудиторията на неврологичната клиника), след което гостът ще се запознае с екипа на проф. Търнев и с неговия четири годишен опит в създаването на алгоритми за диагностика, лечение, профилактика и рехабилитация на редките болести в групата на генетичните неврологични и метаболитни заболявания. Ще му бъдат презентирани и демонстрирани и най-модерните биотехнологични процеси, действащи в Експретния неврологичен център и в лабораториите на УМБАЛ „Александровска“.