Начало Пресцентър Актуално

Актуално

СИНДИКАТИТЕ И РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА” ПОДПИСАХА НОВИЯ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР
СИНДИКАТИТЕ И РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА” ПОДПИСАХА НОВИЯ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР
21.11.2017

Днес, 21.11.2017 г., представителите на двата синдиката (на КНСБ – д-р Р. Билюков и на КТ „Подкрепа” д-р К. Данов) и изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. К. Ангелов подписаха новия КТД за работещите в лечебното заведение. Договорът влиза в сила от 1 октомври и е за период от две години. В рамките на договора ще бъде постигнато увеличение на работните заплати: • с 16% - за лекарите; • с 24% - за сестрите, лаборантите и санитарите; • с 12% - за администрацията на болницата.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ И БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДИШАНЕТО ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХОББ
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ И БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДИШАНЕТО ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХОББ
13.11.2017

 Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е много сериозно и често срещано респираторно заболяване, което ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява възпаление и увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, в резултат на което се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора по света. За България се предполага, че страдащите са над половин милион души. Болестта обикновено се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им.

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА "ТОЧКА БГ" И ЦВЕТИНА ПАНАЙОТОВА /ЦИГУЛКА/ В ПОДКРЕПА НА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА "ТОЧКА БГ" И ЦВЕТИНА ПАНАЙОТОВА /ЦИГУЛКА/ В ПОДКРЕПА НА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ
09.11.2017

В Световния ден на музикотерапията - 15 ноември, музикантите от акустична група “Точка БГ” и Цветина Панайотова /цигулка/ ще свирят благотворително в подкрепа на терапията чрез изкуство за психично болни хора. Набраните средства ще бъдат изразходвани за закупуване на музикални инструменти, бои, блокчета за рисуване, стативи и пр. материали за часовете по музико- и арттерапия в Клиниката по психиатрия на Александровска болница. Терапията чрез изкуство е един от най-съвременните методи за психосоциална рехабилитация, прилагани в клиниката за лечение на шизофрения, депресия, биполярно психично разстройство или страхова невроза.

КАМПАНИЯ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ЗАХАРЕН ДИАБЕТ  В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
КАМПАНИЯ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ЗАХАРЕН ДИАБЕТ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
08.11.2017

По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, Центърът за превенция на захарен диабет в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин и изследване на телесен състав по биоимпедансен метод. Необходимо е предварително записване на тел.: 0879 878 051 между 8.00 и 12.00 часа. Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечно-съдово заболяване, възраст над 45 години.

7 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЕДИЦИНСКАТА ФИЗИКА
7 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЕДИЦИНСКАТА ФИЗИКА
06.11.2017

На 7 ноември /рождената дата на Мария Склодовска-Кюри/ Международната организация по медицинска физика чества Международния ден на медицинската физика. Утре се навършват 150 години от рождението на Мария Кюри - първата жена и учен - носител на две Нобелови награди (за физика през 1903г. (за откриването на радиоактивните явления) и за химия през 1911г. (за получаване на чист радий), чието име е включено в списъка на 100-те личности, променили света.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА ПРОСТАТАТА ПРЕЗ ЦЕЛИЯ МЕСЕЦ НОЕМВРИ
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА ПРОСТАТАТА ПРЕЗ ЦЕЛИЯ МЕСЕЦ НОЕМВРИ
03.11.2017

УМБАЛ „Александровска“ е една от седемте болници, които ще си партнират в борбата с рака на простатата, стана ясно днес на пресконференция в СБАЛО по повод предстоящ скрининг за ранно откриване на заболяването. От 6-ти до края на ноември ще се проведе кампания с безплатни прегледи за простатен карцином на мъже над 40-годишна възраст в Клиника по урология – кабинет № 2 (сутерен) от 08.30 ч. до 13.30 ч. Записване на тел.: 02/9230 352 или 02/ 9230 356 от 8.

ЛЕЧЕНИЕ С БОТУЛИНОВ ТОКСИН Е НОВАТА УСЛУГА В ДКЦ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
ЛЕЧЕНИЕ С БОТУЛИНОВ ТОКСИН Е НОВАТА УСЛУГА В ДКЦ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
30.10.2017

Неврологът д-р Елисавета Енишейнова използва ботулинов токсин за лечение на неврологични заболявания, свързани с неволеви мускулни контракции на отделни мускули или мускулни групи (т.нар. фокални/сегментни мускулни дистонии) и повлияване на мускулната скованост при заболявания на ЦНС. Тя обясни, че приложен в оптимални дози и в определени точки, препаратът предизвиква временна парализа на инжектираните мускули, с което временно се намалява патологичната мускулна свръхактивност – напр.

КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА «ДОНОРСТВОТО НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ В РБЪЛГАРИЯ»
КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА «ДОНОРСТВОТО НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ В РБЪЛГАРИЯ»
17.10.2017

Кръгла маса на тема «Донорството на стволови клетки в РБългария» ще се проведе на 18 октомври от 14ч., в сградата на БЧК, Овална зала (бул. „Джеймс Баучер” 75), под патронажа на Министерство на здравеопазването. Инициативата е на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ "Александровска", Изпълнителната агенция по трансплантация и Българският червен кръст. В кръглата маса ще участват: д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-тото Народно събрание, г-жа Лидия Нейчева, зам.